Ο ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΒΑΛΕ ΤΑ... GLASSES ΣΤΗΝ GOOGLE- Ο 12χρονος που έκανε την τεχνολογία παιχνίδι

«Συμφωνώ με τα παιδιά που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει στήριξη. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς για μια καινοτόμο ιδέα»
Ακόμη και τα Google glasses θεωρεί ότι είναι υπερβολικά για καθημερινή χρήση. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κρατούν ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει λίγο» Είναι μόλις 12 ετών, αλλά έκλεψε τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος από την πρώτη παρουσίαση των Google glasses στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η παρουσίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Νοεμβρίου, στο 1ο Google Developers Festival, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη τής Google. Αλλά ο Νίκος Αδάμ, μαθητής της Α' Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη, τους έβαλε τα γυαλιά.
Συμμετέχοντες και εκθέτες εντυπωσιάστηκαν από το μικρό κομπιουτερά, που παρουσίασε την ιστοσελίδα του, τα προγράμματα που έχει φτιάξει για αντιχάκινγκ και το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που σε λίγες μέρες θα ανεβάσει στο Διαδίκτυο.
Ο ίδιος λέει απλώς ότι «μου άρεσε η τεχνολογία από τότε που ήμουν μικρός (!) και έτσι ασχολήθηκα». Θεωρεί ανούσιο να περνούν τα παιδιά 8 και 10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, παίζοντας ασταμάτητα ένα παιχνίδι, τη στιγμή που «μπορούν να προσπαθήσουν να φτιάξουν μόνοι τους ένα παιχνίδι». Θέλει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την πληροφορική και τους υπολογιστές, αλλά, όπως λέει, «δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να κάνω στην Ελλάδα αυτά που θέλω, γιατί δεν υπάρχει στήριξη».
Στη γειτονιά του είναι ήδη γνωστός και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν τη βοήθειά του όταν έχουν κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή τους. Διαβάζει βιβλία για υπολογιστές, παρακολουθεί σεμινάρια και προγράμματα και την περασμένη Πέμπτη έδωσε ο ίδιος μια ομιλία για τα «ανοιχτά προγράμματα» σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόσφατα πήρε δύο παλιούς υπολογιστές του πατέρα του κι έφτιαξε έναν καινούργιο.
Οι γονείς του, αν και τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ, σε επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων προσπαθούν να τον βοηθούν σ' αυτό που κάνει και θέλουν προπάντων να χαίρεται την κάθε στιγμή. Πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε να περιεργάζεται τον υπολογιστή του αδερφού του και της αδερφής του, που είναι και οι δύο μεγαλύτεροι.
Πολύ σύντομα θέλησε να μάθει πώς δουλεύουν οι υπολογιστές. «Μου άρεσε να προγραμματίζω τον υπολογιστή. Σιγά σιγά άρχισα να αγοράζω βιβλία για υπολογιστές». Πλέον έχει τη δική του ιστοσελίδα, την «tech is game», στην οποία «ανεβάζει» τα προγράμματα που φτιάχνει και τα οποία διαθέτει δωρεάν για «κατέβασμα» σε όποιον το επιθυμεί.
«Κυρίως φτιάχνω προγράμματα για ψυχαγωγία, για ασφάλεια των υπολογιστών και σε λίγο θα ανεβάσω κι ένα "social network". Αυτή τη στιγμή τού κάνω αναβάθμιση». Αλλά κι αυτό θα είναι προστατευμένο. «Δεν θα επιτρέπει τη λεγόμενη κατασκοπία. Θα υπάρχει ασφάλεια και δεν θα έχει διαφημίσεις, ενώ θα είναι εντελώς δωρεάν».
Οσον αφορά το «αντιχάκινγκ» πρόγραμμα που έχει φτιάξει, «αυτό είναι για την προστασία των "σέρβερ". Βλέπει ποιος στέλνει "ιούς'' και "Δούρειους Ιππους'' και δεν αφήνει να περάσουν στο σύστημα». Μπορεί να λειτουργήσει και για απλούς χρήστες, αλλά και για επιχειρήσεις και είναι κι αυτό δωρεάν.
Ξαφνιάστηκε όταν του ζήτησαν να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Google DevFest. «Στην αρχή φοβήθηκα λίγο. Ηταν εκεί στελέχη τής Google και πολλοί μεγαλύτεροί μου. Αλλά μετά το ξεπέρασα. Τους είπα τι κάνω και γιατί, παρουσίασα τη δουλειά μου και μετά ήρθαν και μου έκαναν ερωτήσεις. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω και με στελέχη τής Google».
Θα πίστευε κανείς ότι θα ήταν υπέρ τού να εξαπλωθεί η τεχνολογία σε περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής. Αλλά ακόμη και τα Google glasses θεωρεί ότι είναι υπερβολικά για καθημερινή χρήση. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κρατούν ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει λίγο.
Θα είναι όμως πολύ χρήσιμο σε άλλες λειτουργίες, όπως στην ιατρική. Να μη χρειάζεται να βγάλει κάποιος ακτινογραφία και να δεχτεί ραδιενέργεια για να δει ο γιατρός τι πρόβλημα υπάρχει».
Ο ίδιος περνάει μόνο 2 ώρες τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή του. Του φαίνεται υπερβολικό ότι άλλα παιδιά περνούν πολύ περισσότερες ώρες, παίζοντας παιχνίδια και φτάνοντας σε σημείο εθισμού. Τους λέει να μη σκοτώνουν το χρόνο τους σε κάτι εικονικό. «Είναι υπερβολικό να περνάς τόσες ώρες στον υπολογιστή, σκοτώνοντας ζόμπι. Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα παιχνίδι. Κι αυτό θα σου μάθει μαθηματικά και φυσική, κι άλλα πράγματα. Θα σου μάθει τον υπολογιστή εσωτερικά. Πώς δουλεύει, σε ποια λογική στηρίζεται. Μπορεί κανείς να ψάξει να δει τι θα γίνει αν συνδέσει κάτι με κάτι άλλο, αν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό».
Το έντονο ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές είναι πολύ πιθανό να μετεξελιχθεί σε επαγγελματικό ενδιαφέρον. Αλλά βλέπει ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα.
«Συμφωνώ με τα παιδιά που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει στήριξη. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς αν έχεις να παρουσιάσεις κάποια καινοτόμο ιδέα. Εχω έρθει σε επαφή με κάποιους Ελληνες που έστησαν μια ιστοσελίδα για προγράμματα στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν όσο παλιός κι αν είναι ένας υπολογιστής.
»Χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να αγοράσεις έναν καινούργιο επειδή έχουν βγει νέα προγράμματα. Αυτοί, λοιπόν, βρέθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά». Και προτρέπει τις ελληνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τους νέους. «Αν βάλουν μυαλό και ακούν ή στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση».
Ο Νίκος δεν είναι «κολλημένος» με τους υπολογιστές. Του αρέσει να βγαίνει έξω και να παίζει με τους φίλους του. «Είναι προτιμότερο από το να κάθεσαι μέσα και να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή. Αλλά το χειμώνα δεν είναι εύκολο να παίζουμε έξω. Δεν υπάρχουν και ανοιχτοί χώροι...».

Πηγή:  http://www.enet.gr

“Ώρα του Κώδικα” [ 9-15/12/2013] Eβδομάδα για την Eπιστήμη Η/Υ & Πληροφορικής


code-hour_2Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής σας προτείνουν τη συμμετοχή σας στην “Εβδομάδα Πληροφορικής: Ωρα Κώδικα”   μια εκπαιδευτική εβδομάδα για την Επιστήμη Η/Υ  & Πληροφορικής που διοργανώνουμε 9-15 Δεκεμβρίου 2013 στην Ελλάδα και τη δράση  «Ώρα Κώδικα» διεθνώς.
Αυτή την χρονιά το Code.org υλοποιεί την «Ώρα Κώδικα» στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Εκπαιδευτική εβδομάδα για την επιστήμη των Η/Υ & Πληροφορικής. H δράση αυτή αποσκοπεί στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να δει ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής με το σύνθημα «όλοι μπορούν» και να αναπτύξουν ικανότητες δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Στις μέρες μας, είμαστε «περικυκλωμένοι» από την τεχνολογία. Σήμερα όλο και περισσότεροι μαθητές έχουν τα δικά τους έξυπνα τηλέφωνα και tablets αλλά παρόλα αυτά πολύ λίγοι γνωρίζουν πως πραγματικά λειτουργούν αυτές οι συσκευές. Οι απλές επιστημονικές δραστηριότητες με την χρήση υπολογιστών μπορούν να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητα και τις ικανότητες  επίλυσης προβλημάτων. Με την πρόωρη απόκτηση υπολογιστικής σκέψης, οι μαθητές μπορούν να θεμελιώσουν την επιτυχία στην μελλοντική επαγγελματική τους διαδρομή.

Τι είναι η «Ώρα Κώδικα»;

Η διοργάνωση γίνεται από το Code.org (αναλυτικές πληροφορίες στο http://csedweek.org/) και απευθύνεται σε κάθε πολίτη με σκοπό να αντιληφθεί ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και να αναπτύξει ικανότητες δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Η «Ώρα Κώδικα» είναι μια καθοδηγούμενη δραστηριότητα την οποία θα μπορεί να υλοποιήσει κάθε μαθητής/τρια οποιασδήποτε τάξης. Ένα σύνολο από τέτοιες ωριαίες δραστηριότητες θα δημιουργηθούν και θα είναι διαθέσιμες σε μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες ώστε να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν στη συγκεκριμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων πληροφορικής.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει μεταφραστεί ένα σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού υλικού από εθελοντές και στα Ελληνικά. Όποιος συνάδελφος θέλει να βοηθήσει την προσπάθεια μετάφρασης μπορεί:

Υιοθετήστε την δράση στην αίθουσά σας

  • Κάθε εκπαιδευτικός Πληροφορικής: Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.
  • Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις: Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Οι δράσεις θα αφορούν όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από την τάξη του Νηπιαγωγείου.
  • Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας: Τα μαθήματα βήμα προς βήμα που διατίθενται μέσω διαδικτύου διευκολύνουν τον καθηγητή στην υλοποίηση της δράσης με ελάχιστη προετοιμασία.
  • Οι υπολογιστές είναι προαιρετικοί: Οι μαθητές/τριες μπορούν να μάθουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή, σε ένα tablet, ένα έξυπνο κινητό ή και χωρίς καμία από αυτές τις συσκευές (unplugged) .
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους εμπλοκής με την συγκεκριμένη δράση, τα δώρα που θα κερδίσουν όσοι ασχοληθούν, προωθητικά βίντεο, υλικό και τους φορείς που συνεργάζονται μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.csedweek.org
Αυτό το Δεκέμβριο, δέκα εκατομμύρια μαθητές/ φοιτητές εξερευνούν την Επιστήμης Υπολογιστών & Πληροφορικής και έχουν μια πρώτη – εμπειρία αλγοριθμικής σκέψης – προγραμματισμού Η/Υ, tablet, smartphone, ή ακόμα και χωρίς υπολογιστή (unplugged)

Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Αυτό το  εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των πράξεων του ΕΠΕΑΕΚ:
α) Έγκαιρη και συστηματική ανίχνευση, αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα,
προβλήματα λόγου και ομιλίας και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
β) Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία.
Το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να το κατεβάσετε από
http://www.e-yliko.gr/htmls/amea/amea_yliko.aspx


9 συμβουλές για ασφαλή σύνδεση σε Wi-fi

Συμβουλές

wi-fi-secureΟ αριθμός των ελεύθερα διαθέσιμων Wi-Fi hotspots γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Δυστυχώς όμως η ασφάλεια η οποία προσφέρεται απο αυτά δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του internet του οικιακού δικτύου. Ο φορητός υπολογιστής, το tablet ή το έξυπνο τηλέφωνό μας παρέχουν μηχανισμούς προστασίας των οποίων όμως οι αρχικές ρυθμίσεις μπορεί να μην είναι αρκετες ώστε να μας προστατέψουν. Αν λοιπόν επιθυμείτε να διασφαλίσετε τις πληροφορίες και τα αρχεία σας απο τρίτους ενώ μετακινείστε σας παρέχουμε εννέα (9) συμβουλές για να προστατευτείτε όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού


1. Απενεργοποιήστε τα κοινοχρηστα στοιχεία
Με την απενεργοποίηση του File Sharing εμποδίζουμε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους, όπως μουσικής και εγγράφων, καθώς και διαμοιραζόμενες συσκευές όπως εκτυπωτες.
2. Χρησιμοποιήστε σύνδεση μέσω VPN
Η πιο ασφαλής μέθοδος για χρήση internet μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι μέσω του vpn. To vpn δρομολογεί όλη την κίνησή μας μέσω ενός ασφαλούς δικτύου προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πληροφορία που διακινούμε
3.Αποφύγετε την αυτόματη συνδεση σε ελεύθερα wifi
Οι συσκευές tablet και τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης σε ελέυθερο wifi spot το οποίο θα εντοπίσουν. Η χωρίς έλεγχο σύνδεση της συσκευής μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους
4. Χρήση του Https
Συνήθως οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το απλό http για τη μεταφορά των πληροφορίων. Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς κάποιου είδους ασφάλεια και σε απλή μορφή κειμένου θέτωντας σε κίνδυνο υποκλοπής των πληροφοριών αυτών. Για την επιβολή της χρήσης Https, το οποίο κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες και τα στοιχεία που αποστέλλονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο browser plugin όπως το HTTPS Everywhere
5. Χρησιμοποιήστε αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων
Η αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων σημαίνει πως απαιτούνται δυο κομμάτια πληροφορίας για να συνδεθεί κάποιος, κάτι που γνωρίζει και κάτι που έχει. Η πιο γνωστή μορφή του μοντέλου αυτού περιλαμβάνει ένα κωδικό που έχουμε θέσει και ένα PIN το οποίο μας αποστέλλεται στο κινητό μας. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή π.χ στο λογαριασμό GMail μας πηγαίνοντας στην επιλογή Accounts And Import και κάνοντας κλικ στο Other Google Account Settings.
6. Προσοχή στο όνομα του Wifi που συνδεόμαστε
Οι χακερ πολλές φορές στήνουν ψεύτικα Wifi spots με φιλικά ονοματα όπως για παράδειγμα “Free Starbucks Wi-Fi” ώστε να δελεάσουν τον κόσμο και να υποκλεψουν πληροφορίες. Προσπαθούμε πάντα να επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του wifi, πχ ρωτώντας υπαλλήλους απο το κατάστημα που το προσφέρει.
7. Προστασία των κωδικών μας
Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε υπηρεσία ώστε η υποκλοπή του ενός να μην επηρρεάζει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Επειδή είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλους τους διαφορετικούς κωδικούς που χρησιμποιούμε μπορούμε να αξιοποιήσουμε εφαρμογές αποθήκευσης των κωδικών μας όπως το KeePass και το Lastpass τα οποία παρέχονται δωρεάν.

8. Χρησιμοποιούμε πάντα Firewall
Φροντίζουμε να έχουμε πάντα ενεργοποιημένο το Firewall που προσφέρει το λειτουργικό μας σύστημα

9. Έχουμε πάντα εγκατεστημένο ένα λογισμικό antivirus
Φροντίζουμε πάντα να είναι ενημερωμένο και ενεργό ενώ φροντίζουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τις προτροπές ασφάλειας που μας εμφανίζει

Πηγή:  technewsdaily.com

Το doodle της Google αφιερωμένο στην Σακουντάλα Ντεβί



Το doodle της Google αφιερωμένο στην Σακουντάλα Ντεβί

Στα 84α γενέθλια της Σακουντάλα Ντεβί είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google
 Η Ινδή  Σακουντάλα Ντεβί, γνωστή ως "ανθρώπινος υπολογιστής", κατάφερνε να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η Ινδή γκουρού των μαθηματικών έχει νικήσει ακόμα και υπολογιστές. Το 1977 στο Πανεπιστήμιο των Μεθοδιστών του Ντάλας, κατάφερε να βρεί την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής Univac, χρειάστηκε 62 δευτερόλεπτα για να λύσει το ίδιο πρόβλημα. Το 1982 κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, αφού πολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία σε μόλις 28 δευτερόλεπτα.
Η Ντεβί γεννήθηκε στο Μπανγκαλόρ στις 4 Νοεμβρίου του 1929. Ανακάλυψε το μοναδικό της ταλέντο στην ηλικία των τριών ετών, ενώ έπαιζε χαρτιά με τον πατέρα της. Δύο χρόνια μετά, η πεντάχρονη Σακουντάλα μπορούσε να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα.
Ο Άρθουρ Τζένσεν, ερευνητής της ανθρώπινης νοημοσύνης έγραψε για τη Ντεβί, «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».
Η Σακουντάλα Ντεβί πεθάνε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας τον Απρίλιο  σε ηλικία 83 ετών.


Το πείραμα του Negroponte: αναλφάβητα 5χρονα παιδιά χακάρουν το android


Το πείραμα του Negroponte: αναλφάβητα 5χρονα παιδιά χακάρουν το android

Ένα εκπληκτικό πείραμα που μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν γνωρίζει όρια όταν τον αφήνουν ν' αναπτυχθεί.

Η One Laptop Per Child, "Ένα laptop για κάθε παιδί", ανήκει στον ελληνικής καταγωγής καθηγητή του ΜΙΤ, Νicholas Negroponte και η αποστολή της είναι να ενδυναμώσει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου μέσα από την εκπαίδευση.

Στόχος της είναι να παρέχει σε κάθε παιδί ένα στιβαρό, χαμηλού κόστους, χαμηλής ισχύος, συνδεδεμένο laptop. Για τον σκοπό αυτό, έχουν σχεδιάσει το υλικό, το περιεχόμενο και το λογισμικό για τη συνεργάσιμη, χαρούμενη, και αυτεξούσια μάθηση. Με την πρόσβαση σ' αυτού του είδους τα εργαλεία, τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιούνται ως προς τη μόρφωσή τους, να μάθουν, να μοιράζονται και να δημιουργούν από κοινού, χωρίς καν τη βοήθεια ή υπόδειξη κάποιου δασκάλου. Συνδέονται μεταξύ τους, για τον κόσμο αυτό και για ένα λαμπρότερο μέλλον.

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι της OLPC έκαναν ένα τρομερά ενδιαφέρον πείραμα το 2012:

Έψαξαν να βρουν τη χώρα με τον μεγαλύτερο αναλφαβητισμό, (είναι δυστυχώς η Αιθιοπία) και έριξαν σε ένα απομακρυσμένο φτωχό χωριό 50 μίλια μακριά από την Αντίς Αμπέμπα δέκα κλειστά κουτιά χωρίς οδηγίες, που περιείχαν δέκα φορτισμένους φορητούς υπολογιστές (tablets). Τα κουτιά περιείχαν και δέκα ηλιακούς φορτιστές.
Classroom2 

Υπάρχουν σημαντικές εκπαιδευτικές προκλήσεις στην Αιθιοπία. Αν και η "Εκπαίδευση για Όλους", (EFA), έχει προσπαθήσει να παγκοσμιοποιήσει την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα σημερινά εθνικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 60% των παιδιών φοιτούν, με αναλογία δασκάλου/μαθητή, 1/72. Σήμερα η Αιθιοπία χρησιμοποιεί το μοντέλο διδασκαλίας, όπου η αποστήθιση και η υποταγή των μαθητών έχουν προτεραιότητα. Η βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός στόχος που θα μπορούσε να εξαρτάται από την παιδαγωγική προσέγγιση και δομή του προγράμματος σπουδών.

Υπάρχει επίσης μια ευρεία έλλειψη πρόσβασης σε πόρους (συμπεριλαμβανομένων των σχολικών εγχειριδίων και του εξωσχολικού εκπαιδευτικού υλικού).

Να σημειώσουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο χωριό δεν έχει φυσικά ρεύμα, οι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ τίποτε ηλεκτρονικό ή ηλεκτρικό κι ακόμα περισσότερο, τα παιδιά, ελλείψει σχολείου δεν γνωρίζουν καν την έννοια του γραπτού λόγου ή των γραμμάτων.
Kidswithlaptopsinwoods 

Οι συσκευές, διέθεταν ένα μικροτσίπ που κατέγραφε τον τρόπο χρήσης τους και οι ερευνητές συνέλεγαν τις πληροφορίες μία φορά την εβδομάδα χωρίς να επεμβαίνουν ή να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εκπληκτικά. Ήταν εκθαμβωτικά.

Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Νεγροπόντε, εφόσον τους έριξαν δέκα πακέτα χωρίς καμιά οδηγία και καμιά βοήθεια ώστε να κατανοήσουν τι είναι αυτά και σε τι χρησιμεύουν, στην αρχή πίστευαν ότι τα παιδιά θα έπαιζαν με τα κουτιά μόνο.

Όμως η περιέργεια τα ώθησε να τα ανοίξουν και μέσα σε 4 λεπτά, ένας πιτσιρικάς είχε βρει το κουμπί on/off και έθεσε ένα σε λειτουργία χωρίς να έχει ξαναδεί ποτέ του τέτοιο κουμπί. Αμέσως το έδειξε και στους άλλους. Μέσα σε πέντε μέρες το κάθε παιδί από αυτά που δεν είχαν ποτέ τους προηγούμενη επαφή με τίποτα ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό, χρησιμοποιούσε κοντά στις 50 εφαρμογές του Android!

Σε δύο εβδομάδες τα νήπια που δεν είχαν ξαναδεί γραπτή λέξη στη ζωή τους, τραγουδούσαν και αναγνώριζαν την αγγλική αλφάβητο και μάλιστα τη δίδαξαν και σε κάποιους μεγάλους.
Journalist Interviewing the Head Schoolteacher 

Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν όμως εδώ: μέσα σε 5 μήνες χρήσης των ταμπλετών, οι πιτσιρικάδες είχαν καταφέρει να χακάρουν το σύστημα Android!!!

Κάποιος νεαρός αντιλήφθηκε την ύπαρξη της κάμερας (την οποία είχαν απενεργοποιήσει από τα εργαστήρια γιατί δεν πίστευαν ότι θα χρησιμοποιηθεί ποτέ) και μέσα από το μενού και τις εικόνες προσπαθούσε να βρει τι ήταν αυτό και σε τι χρησίμευε. Στο τέλος, έσπασε τις κλειδωμένες ρυθμίσεις τής επιφάνειας εργασίας, έθεσε σε λειτουργία την κάμερα και έδειξε και στους άλλους πώς γίνεται.

Όταν οι ερευνητές πήγαν να συλλέξουν τις πληροφορίες ανακάλυψαν ότι το κάθε παιδί είχε ξεκλειδώσει τις ρυθμίσεις, είχε προσαρμόσει την επιφάνεια εργασίας στα μέτρα του και είχε βάλει πάνω τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που το ενδιέφεραν περισσότερο! Στο μεταξύ, είχαν βρει τον τρόπο να φορτίζουν τις ταμπλέτες τους με τους ηλιακούς φορτιστές!

Ο Νίκολας Νεγρεπόντε και η OLPC φιλοδοξούν να εφοδιάσουν με ένα ηλιακό laptop κάθε παιδί του αναπτυσσόμενου κόσμου δίνοντάς του πρόσβαση στη μάθηση. Το φιλόδοξο όραμα περιλαμβάνει πάνω από 100 εκατομμύρια υπολογιστές, έναν για κάθε παιδί που δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση.

Οι φορητοί αυτοί υπολογιστές κοστίζουν περίπου 100 ευρώ ο καθένας και περιέχουν όλες τις βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου υπολογιστή καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ.
paidilaptop1 

Το πρόγραμμα μετά από πολλά έτη δουλειάς και προώθησης, με τη βοήθεια επενδυτών, δωρητών αλλά και πολλών εθελοντών έχει πραγματοποιηθεί και αποφέρει καρπούς, σε αρκετές χώρες και πόλεις, όπως η Μαδαγασκάρη, η Αρμενία, η Ινδία, η Αργεντινή, η Κολομβία η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Νικαράγουα, η Ρουάντα, η Αιθιοπία, η Γάζα κι η Ραμάλα, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Περού, η Κένυα και άλλες.

Κλείνουμε με δύο πολύ σημαντικές φράσεις από την ομιλία του πρωτοπόρου κ. Νεγροπόντε που αντικατοπτρίζουν την αναμφισβήτητη σημασία της εκπαίδευσης:
"...Τεράστια εντύπωση μου προκαλούσε όταν συναντούσα αρχηγούς κρατών και τους ρωτούσα: 'Ποιο είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει η χώρας σας; Η σημαντικότερη πηγή πλούτου;' και ΔΕΝ μου απαντούσαν 'τα παιδιά'. Όταν τους το ανέφερα, βιάζονταν να συμφωνήσουν κατόπιν εορτής".
''Η πολυετής πείρα μου αλλά και η ιστορία, μου δίδαξε ότι όσο μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μιας χώρας η επίλυσή τους πάντα περιλαμβάνει την εκπαίδευση. Μερικές φορές, αρκεί και μόνον αυτή.
Και τέλος, η εκπαίδευση μέσω διδασκάλων είναι ένας, αλλά όχι ο μοναδικός τρόπος μάθησης...

 

nikolas negreponte 
nikolas negreponte
Ο ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρος στον τομέα του σχεδιασμού των βοηθητικών υπολογιστών Nicolas Negroponte είναι γνωστός για την ίδρυση και τη διεύθυνση του MIT Media Lab, το οποίο βοήθησε στην επανάσταση των πολυμέσων και στεγάζει σήμερα περισσότερους από 500 ερευνητές και προσωπικό.


Επίσης είναι ένας Επενδυτής – Άγγελος (Angel Investor) o οποίος έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 40 ξεκινήματα νέων ιδεών, κι έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών μεγάλων εταιρειών.

 

πηγή: One Laptop Per Child , μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα πατώντας  εδώ
πηγή: e-fungus.gr
πηγή: engadget.com
πηγή: ted.com

«Αιχμάλωτος του σχολείου»: Βίντεο της Σουηδικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Friends” για τον σχολικό εκφοβισμό.


Νέα έρευνα: Το 38% των παιδιών κάτω των δύο ετών κάνουν χρήση smartphones ή tablets


http://cdn.secnews.gr/wp-content/uploads/2013/10/662566f4-b9dd-4b03-9c65-0b2b1701c1d8_tabletkid1.jpg

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, πάνω από το 1/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών κάνουν χρήση των κινητών συσκευών. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών κάτω των 2 ετών έχουν κάνει χρήση tablet ή smartphone.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διεξήγαγε μια παρόμοια μελέτη το 2011, όπου το ποσοστό αυτό ανερχόταν περίπου στο 10%.
Όταν πρόκειται για καθημερινή χρήση της τεχνολογίας, οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται. Το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές σε καθημερινή βάση έχει υπερδιπλασιαστεί.
Η 40σέλιδη έκθεση της ομάδας, περιέχει πολλά στατιστικά στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι πιθανό να σας κάνουν να στεναχωρηθείτε όσον αφορά τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της παιδικής ηλικίας. Το 2011, για παράδειγμα, τα παιδιά κάτω των 8 ετών δαπανούσαν, κατά μέσο όρο, περίπου πέντε λεπτά την ημέρα στα smartphones και τα tablets. Το 2013, ο χρόνος τριπλασιάστηκε στα 15 λεπτά.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρική (AAP) συνιστά ότι, τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να περνούν χρόνο μπροστά σε οθόνες, συμπεριλαμβανομένου των τηλεφώνων, των tablets και της τηλεόρασης. Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται ραγδαία κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και όχι με τις οθόνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται τους μαθητές των Εθνικών Ολυμπιακών ομάδων (2013) στα Μαθηματικά


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο τους μαθητές μέλη των εθνικών ομάδων που συμμετείχαν στην 30η Βαλκα-νική Μαθηματική Ολυμπιάδα, την 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων και την 54η Διεθνή Μα-θηματική Ολυμπιάδα. Οι μαθητές που αποτελούν τις ομάδες είναι:

17η Βαλκανική Μαθηματική
Ολυμπιάδα Νέων

Βενιζέλος Γεώργιος
Καλοσίδης Νικόλαος
Κετσετσίδης Ραφαήλ
Μελάς Δημήτριος Χρυσοβαλάντης
Μισιακός Παναγιώτης
Συτιλίδης Φίλιππος Ιλαρίων
30η  Βαλκανική Μαθηματική
Ολυμπιάδα

Δημάκης Παναγιώτης
Λώλας Παναγιώτης
Ντούνης Πέτρος
Λάζαρης Ευάγγελος Δαμιανός
Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας
Τσίνας Κωνσταντίνος
54η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα
Δημάκης Παναγιώτης
Λώλας Παναγιώτης
Ντούνης Πέτρος
Οικονόμου Δημήτριος
Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας
Τσίνας Κωνσταντίνος
Τους μαθητές συνόδευαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Καθηγητής κ Γεώργιος Δημάκος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Καθηγητής κ. Ιωάννης
Αντωνίου
, ο Β΄ Αντιπρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών
κ. Ιωάννης Τυρλής, ο Γενικός Γραμματέας Δρ Εμμανουήλ Κρητικός και ο
Πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ανάργυρος
Φελλούρης.

Ο κ Παπούλιας απεύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους μαθητές και τους συνοδούς τους:  «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Δεν έχουμε τον τελευταίο καιρό πολλές καλές ειδήσεις. Εσείς είστε η πρώτη καλή είδηση, για μένα τουλάχιστον, και αυτό είναι μια εξαιρετική διάκριση. Και διακρίνεται ο τόπος μας, η Ελλάδα. Έτσι προς τα έξω φαινόμαστε ότι εξακολουθεί η Ελλάδα να διαθέτει μυαλά. Εσείς είστε τα μυαλά και της σημερινής Ελλάδας, αλλά και του μέλλοντος, που σε σας στηριζόμαστε. Και γι’ αυτό σας δίνω από την καρδιά μου θερμά συγχαρητήρια. Να συνε-χίσετε με την ίδια επιμονή να κερδίσετε όχι μονάχα διακρίσεις, αλλά να κερδίσετε και την απο-δοχή όλων για το ήθος σας, όπως είπε ο κύριος καθηγητής, και για την επιστημοσύνη σας. Μπράβο σας»-
    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Δημάκος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας για την πρόσκληση προς την ΕΜΕ και τους διακριθέντες μαθητές, τονίζοντας ότι:
«Οι διακρίσεις και τα μετάλλια των μαθητών είναι αποτέλεσμα του ταλέντου που διαθέτουν, της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας με τους καθηγητές τους.
Οι συνάδελφοι μαθηματικοί, μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών της ΕΜΕ, διέθεσαν ανι-διοτελώς πολύ χρόνο, ώστε να δώσουν στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και το πνεύμα της συλλογικής λειτουργίας, ώστε να οδηγηθούν σε διακρίσεις.
Η επιτυχία αυτή των νέων μας, μας κάνει περήφανους και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Τα παιδιά αυτά μπορούν και πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τη νεολαία, όχι μόνο για την επιστημονική τους επίδοση αλλά και για το ήθος και την ωριμότητά τους.»


   Πηγή: http://www.hms.gr