Η Google τιμάει την ιταλίδα μαθηματικό Maria Gaetana Agnesi


Maria Gaetana Agnesi: Η γυναίκα που έλυνε μαθηματικά προβλήματα στον ύπνο της..
Η διάσημη μαθηματικός και φιλόσοφος, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1718 και η Google την τιμάει με το Doodle της.
Η Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος Maria Gaetana Agnesi συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές γυναίκες μαθηματικούς παγκοσμίως.
Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi (1718-1799) είναι οι εξισώσεις γραμμών που προκύπτουν γεωμετρικά.

Η Maria Gaetana Agnesi, σε ηλικία μόλις πέντε ετών μπορούσε ήδη να μιλάει ελληνικά (!), γερμανικά, ισπανικά, λατινικά αλλά και εβραϊκά. Ο πατέρας της, ένας ευκατάστατος μαθηματικός, προφανώς της έδειξε τον δρόμο της επιστήμης. Σε ηλικία 14 ετών μπορούσε να λύνει πολύ δύσκολες ασκήσεις μαθηματικών και γεωμετρίας.
Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο  Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος την πρότεινε για τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επαινώντας το έργο της, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους απέκτησε σημαντική αναγνώριση, εντούτοις έβλεπε τα μαθηματικά ως μια περιστασιακή ενασχόληση...
Είναι γνωστή από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi). Σύμφωνα με το παρασκήνιο για την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης, η καμπύλη  δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi, αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi  Guido Grandi, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πιζα, την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω). Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη, aversiera, που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera και ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της «Μάγισσα της Agnesi».

 


Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στους άπορους συνανθρώπους της, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να μελετά μαθηματικές εξισώσεις αλλά και τις εξισώσεις των γραμμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maria Gaetana Agnesi διέθεσε ακόμη και το σπίτι της στην υπηρεσία τω αρρώστων, καθώς μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού της σε νοσοκομείο!
Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας, από μία πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της, επίσης μαθηματικός, ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Συνέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της, αν όχι το σπουδαιότερο όλων, το έτος 1748. Πρόκειται για το Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana.