Χάλκινο μετάλλιο για Έλληνα μαθητή στην 23η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας

 Το κατέκτησε ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης

 Χάλκινο μετάλλιο  στην 23η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας, που διεξήχθη   στη Σιγκαπούρη,  κατέκτησε ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης (φωτογραφία). 
Η διάκριση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία,  αν λάβουμε υπόψη μας, όπως αναφέρει η  Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, ότι ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη,  είχε να ανταγωνιστεί μαθητές που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τα σχολεία τους και προετοιμάζονται ειδικά για την Ολυμπιάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με το μετάλλιο αυτό αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η συστηματική και ουσιαστική δουλειά που γίνεται από το εκπαιδευτικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Την Ελληνική αποστολή συγκροτούσαν, εκτός από τον Κωνσταντίνο Σαμαρά – Τσακίρη ο οποίος είχε αποσπάσει  την 1η Θέση τον Πανελλήνιο διαγωνισμό Βιολογίας το 2012,   η Κωνσταντινίδου Ειρήνη,   επίσης μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη  καθώς και  η Ευφροσύνη Κορωναίου από το 2ο Λύκειο Χαλκίδας, η οποία απέσπασε έπαινο και  η Αγάπη Ρισσάκη από το 2ο Λύκειο Γλυκών Νερών.
Αξίζει να σημειωθεί,  ότι ο  μαθητής Σαμαράς – Τσακίρης Κωνσταντίνος συγκέντρωσε 19538 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις,  ενώ το 2009 απέσπασε Αργυρό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας.
Στην 23η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας συμμετείχαν διακόσιοι πενήντα περίπου μαθητές και μαθήτριες από 60 χώρες.
O διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα, μέσω της ΠΈΒ, συμμετέχει από το 2005 και είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που πετυχαίνει διάκριση.
Οι τέσσερεις μαθητές και μαθήτριες επιλέχτηκαν μεταξύ χιλίων και πλέον μαθητών της Β' και της Γ΄ Λυκείου, που έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) που διεξάγεται από την ΠΈΒ υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ. Ο διαγωνισμός - που διαχρονικά έχει υψηλή συμμετοχή -περιλάμβανε τρεις φάσεις, μία θεωρητική εξέταση σε 57 εξεταστικά κέντρα σε όλη την χώρα, όπου επιλέχτηκαν 34 μαθητές, μια 2η θεωρητική εξέταση όπου επιλέχτηκαν 12 μαθητές και μία 3η πρακτική εξέταση όπου και επιλέχτηκαν οι 4 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα

Πηγή: http://www.unitedreporters.gr