Καινούργιο υλικό για τη Φυσική της Α' Γυμνασίου



Στο http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/gr-index.htm  έχουν αναρτηθεί τα φύλλα εργασίας plus, που ήταν υπό ανάρτηση. Επίσης έχει ενημερωθεί το "Σημείωμα για τον εκπαιδευτικό" και περιέχει πλέον οδηγίες για όλα τα φύλλα εργασίας.
Το Βιβλίο του εκπαιδευτικού είναι υπό ανάρτηση και έκδοση.


Διεθνής Ημέρα της Γης




Η Διεθνής Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.
Η Διεθνής Ημέρα της Γης είναι το αντίπαλο δέος της Ημέρας της Γης, που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου.https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8656288662014335870#editor/target=post;postID=6786818149287227763;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=link

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/112#ixzz2zarQHity

American Mathematics Competition 2001


Ολική έκλειψη σελήνης (Ματωμένο Φεγγάρι) την Μεγάλη Τρίτη

Ενα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που θα βάψει κόκκινο τον ουρανό, αναμένεται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.Η ολική σεληνιακή έκλειψη θα είναι η πρώτη από τις 4 συνολικά που αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Με άλλα λόγια , ετοιμαστείτε για ένα ασυνήθιστα όμορφο φεγγάρι που θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό την Μεγάλη Τρίτη, αφού η ολική σεληνιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA θα βάψει το φεγγάρι κατακόκκινο.

Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι» είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά από τέσσερις διαδοχικές ολικές εκλείψεις.
Το φεγγάρι παίρνει αυτό το χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης καθώς περνά μέσα από τη γήινη σκιά , η οποία έχει το χρώμα του ηλιοβασιλέματος στην έρημο.
Τα τέσσερα ματωμένα φεγγάρια θα συμβούν σε περίπου διαστήματα έξι μηνών στις ακόλουθες ημερομηνίες: 15 Απριλίου του 2014, 8 Οκτώβρη 2014, 4 Απρίλη 2015 και 28 Σεπτεμβρίου 2015.
Με αυτή τη συχνότητα , κανείς μπορεί να πιστέψει ότι οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η NASA, είναι σχετικά σπάνιο: «γίνονται περίπου δύο σεληνιακές εκλείψεις ανά έτος, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ολικές και περνούν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες».

Το φαινόμενο δε θα είναι ορατό από τη χώρα μας καθώς τις ώρες που θα συμβεί θα έχουμε μέρα.

Στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc μπορείτε να δείτε την έκλειψη του φεγγαριού καθώς θα συμβαίνει τις επόμενες ώρες, μέσα από τα τηλεσκόπια της NASA.

Στο παρακάτω βίντεο της NASA εξηγείται το φαινόμενο της έκλειψης του φεγγαριού.


Εξάσκηση - Εισαγωγή στους υπολογιστές

Μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας στους υπολογιστές

Εισαγωγή στους υπολογιστές:


http://users.sch.gr/kpara/basicinpc.htm

Τράπεζα θεμάτων εξετάσεων στα μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Λυκείου, των Μάρτη Μαρτάκη και Ιωάννη Καραγιάννη

Δείτε συγκεντρωμένα θέματα εξετάσεων στα μαθηματικά για όλες τις  τάξεις  του Λυκείου κατανεμημένα σε κεφάλαια σε όλη την διδακτέα ύλη (Θεωρία και Ασκήσεις) καθώς και συνδυαστικά θέματα. Τα θέματα προέρχονται από τις εξεταστικές περιόδους 2012 και 2013 από Λύκεια του Ν. Δωδεκανήσου και η συλλογή έχει  εμπλουτιστεί  με επιπλέον θέματα. Αποτελεί μια καλή συλλογή θεμάτων για εξάσκηση των μαθητών όλων των τάξεων του Λυκείου, είτε σε επιμέρους κεφάλαια είτε, αργότερα, σε όλη την εξεταστέα ύλη με συνδυαστικά θέματα από όλα τα κεφάλαια.

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Ερωτήσεις κλειστού τύπου Άλγεβρας Α΄Λυκείου (σε όλη την ύλη)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ(σε όλη την ύλη)
Τράπεζα θεμάτων εξετάσεων Γεωμετρίας Α΄Λυκείου(σε όλη την ύλη) (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ)
ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ-ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ (NEO ΑΡΧΕΙΟ)
ΠΡΟΟΔΟΙ (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Θέματα εξετάσεων Άλγεβρας B΄Λυκείου (Θεωρία+Ασκήσεις σε όλη την ύλη)
Θέματα εξετάσεων Γεωμετρίας Β΄Λυκείου (Θεωρία +Ασκήσεις σε όλη την ύλη)
Θέματα Β΄Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Θεωρία+Ασκήσεις-όλη την ύλη)

Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ (Ενδοσχολικές εξετάσεις)
Ερωτήσεις κλειστού τύπου-Μαθηματικά Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου (όλη η ύλη)
Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων στα μαθηματικά Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου (όλη η ύλη)
Θέματα θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης11111

Πηγή: Μαθηματικός Περιηγητής
Επιμέλεια: Μαρτης Μαρτάκης  και Καραγιάννης Ιωάννης (Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών)