Σαρακοστή ονομάζουμε μια περίοδο επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Από πολύ παλιά υπάρχει η παράδοση να νηστεύουμε για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο. Ειδικά τις τρεις πρώτες μέρες της νηστείας πολλοί χριστιανοί τις περνούν με ψωμί και νερό και κάποιοι άλλοι χωρίς να τρώνε ή να πίνουν τίποτε.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής οι χριστιανοί δεν τρώνε κρέας και άλλα φαγητά που προέρχονται από ζώα, όπως τυρί, γάλα, γιαούρτι κα. Στα φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβύθια), οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα μακαρόνια, τα λαδερά (φασολάκια, αρακάς, μπάμιες) και όλα τα λαχανικά. Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ και πολλά φρούτα.
Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία συνδέεται κυρίως με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Η κυρα-Σαρακοστή, είναι ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας καλόγριας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιείται σαν ημερολόγιο, όπου το κάθε πόδι της κόβεται στο τέλος της αντίστοιχης εβδομάδας, μεχρι να μείνει χωρίς πόδια που σημαίνει ότι τελείωσε η νηστεία.
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε!