WeDo SCRATCHing

ΑΠΘ: Προγραμματισμός ρομπότ από μικρά παιδιά μέσω «έξυπνων» κύβων



ΑΠΘ

Διεθνές βραβείο μεταξύ 600 προτάσεων από 77 χώρες κέρδισε η ιδέα διδακτορικής διατριβής που παρουσιάστηκε στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, για προγραμματισμό ρομπότ από μικρά παιδιά, ηλικίας τριών ετών και άνω, μέσω φυσικών αντικειμένων.
Η συγκεκριμένη πρόταση, με τίτλο «Cubes Coding», βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή του Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ., επικεφαλής της ομάδας που συμμετείχε στο διαγωνισμό.
Η καινοτομία της πρότασης συνίσταται στο γεγονός ότι τα παιδιά δε χρειάζονται να αλληλεπιδράσουν με υπολογιστή για να προγραμματίσουν ένα ρομπότ αλλά μόνο να αξιοποιήσουν και να συνδέσουν «έξυπνους» κύβους.
Όπως δήλωσε στο naftemporiki.gr ο Δρ. Σαπουνίδης, η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη κάποιος να μπορεί να διδάξει και να «εισάγει» τα παιδιά στον προγραμματισμό από πολύ μικρή ηλικία.
«Η δυνατότητα των παιδιών να συναρμολογούν με τα χέρια τους να παίζουν με κύβους κτλ είναι γνωστή. Άρα λοιπόν η ιδέα ήταν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ικανότητα, την γνώση των παιδιών πάνω στον χειρισμό αντικειμένων με τα χέρια και να την αξιοποιήσουμε στον προγραμματισμό. Έτσι τα παιδιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή προκειμένου να μάθουν να προγραμματίζουν» σημείωσε.
Όπως επεσήμανε ο Δρ. Σαπουνίδης, η διατριβή έχει ολοκληρωθεί, έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα και είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια ελληνική διατριβή με το που τελειώνει αυτομάτως βρίσκει χρηματοδότηση, ύψους 20.000 ευρώ, και πεδίο εφαρμογής στην αγορά και στην πράξη.

ΑΠΘ

(Από αριστερά προς δεξιά) Αναστάσιος Τσίμπλινας, Θεοδόσης Σαπουνίδης, Δανάη Σκουρνέτου.
Όσον αφορά στις εν δυνάμει εφαρμογές, δήλωσε ότι «θα μπορεί να πουληθεί σε σχολεία του εξωτερικού κατά κύριο λόγο, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ και σε δεύτερη φάση σε ιδιώτες- κάποιος που θέλει να αγοράσει για το παιδί του ένα παιχνίδι που να αξίζει τα λεφτά του και να του διδάσκει κάτι, η πρόταση θα μπορεί να φτάσει και σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή σε παιδιά- για οικιακή χρήση».
Η τεχνολογία αφορά σε ένα καθαρά γραφικό και ένα απτικό σύστημα που αποτελείται από 44 κύβους που αναπαριστούν εντολές και παραμέτρους. Οι κύβοι των παραμέτρων προσαρμόζονται στις εντολές και αλλάζουν τη λειτουργία τους.
 Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το σύστημα μπορούν να ελέγξουν πλήρως την κατεύθυνση και την συμπεριφορά ενός NXT Lego Ρομπότ και παράλληλα να δημιουργήσουν πολύπλοκες προγραμματιστικές ακολουθίες, όπως δομές επανάληψης και ελέγχου τεσσάρων αισθητήρων (φωτός, αφής, μέτρησης απόστασης και ήχου). Τέλος, τα παιδιά μπορούν να αποθηκεύσουν και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσουν τον κώδικα τους σε έναν ειδικό κύβο.
Τα παιδιά- χρήστες του συστήματος διατάσσουν συνδέοντας τους διαθέσιμους κύβους δημιουργώντας έτσι μια αλληλουχία από εντολές και παραμέτρους που αποτελεί το πρόγραμμα. Μετά τη δημιουργία του προγράμματος τα παιδιά το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πατήσουν ένα κουμπί και οι κύβοι προγραμματίζουν κατάλληλα το ρομπότ να εκτελέσει την ακολουθία που έχει δημιουργηθεί.
 Ο διαγωνισμός «Open Education Challenge» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα του διαγωνισμού είναι η καινοτομία στην εκπαίδευση. Ύστερα από δύο γύρους αξιολογήσεων επιλέχθηκαν 18 από τις 600 προτάσεις και διαγωνίστηκαν στον τελικό που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Ιουλίου 2014, στη Βαρκελώνη.
 Οι 18 φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέες τους και τις επιχειρηματικές προτάσεις τους σε επιτροπή που προέδρευαν ο λόρδος David Puttnam και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Xavier Prats Monné. Στο σύνολο της η επιτροπή απαρτιζόταν από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.
 Η επιτροπή επέλεξε την ομάδα του ΑΠΘ μεταξύ 600 ομάδων και την κατέταξε στις εννιά καλύτερες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Η κάθε μία από τις εννιά ομάδες κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ, ως αρχικό κεφάλαιο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διάστημα 12 εβδομάδων στο Ελσίνκι, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να λάβουν συμβουλές από διακεκριμένους επενδυτές και ακαδημαϊκούς και παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια.
 Η βραβευμένη ιδέα θα παρουσιαστεί από το Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, σήμερα, Δευτέρα 18.00 με 20.30, στο περίπτερο 14, στο 2ο Dev Fest που διοργανώνει το «Google Developers Group Thessaloniki», στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής τον Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, που συμμετείχαν στην κατάθεση της πρότασης «Cubes Coding» είναι ο Αναστάσιος Τσίμπλινας και η Δανάη Σκουρνέτου οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Φινλανδία.


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ

Α' Λυκείου ΕΠΑΛ

Το 2ο θέμα:
Δείτε εδώ τα θέματα Άλγεβρα και εδώ τα  θέματα Γεωμετρίας


Το 4ο θέμα:
Δείτε εδώ τα θέματα Άλγεβρα και εδώ τα  θέματα Γεωμετρίας


Για τα υπόλοιπα μαθήματα της τράπεζας θεμάτων δείτε εδώ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΛΓΕΒΡΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Α' Λυκείου ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΗΜΕΡΗΣΙΟ
Το 2ο θέμα:
Δείτε εδώ τα θέματα Άλγεβρα και εδώ τα  θέματα Γεωμετρίας


Το 4ο θέμα:
Δείτε εδώ τα θέματα Άλγεβρα και εδώ τα  θέματα Γεωμετρίας


Ένα ενιαίο αρχείο, για ευκολία στην εκτύπωση: 
Δείτε εδώ τα θέματα Άλγεβρα και εδώ τα  θέματα Γεωμετρίας


Για τα υπόλοιπα μαθήματα της τράπεζας θεμάτων δείτε εδώ

Η Google τιμάει την ιταλίδα μαθηματικό Maria Gaetana Agnesi


Maria Gaetana Agnesi: Η γυναίκα που έλυνε μαθηματικά προβλήματα στον ύπνο της..
Η διάσημη μαθηματικός και φιλόσοφος, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1718 και η Google την τιμάει με το Doodle της.
Η Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος Maria Gaetana Agnesi συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές γυναίκες μαθηματικούς παγκοσμίως.
Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η μαθηματικός Maria Gaetana Agnesi (1718-1799) είναι οι εξισώσεις γραμμών που προκύπτουν γεωμετρικά.

Η Maria Gaetana Agnesi, σε ηλικία μόλις πέντε ετών μπορούσε ήδη να μιλάει ελληνικά (!), γερμανικά, ισπανικά, λατινικά αλλά και εβραϊκά. Ο πατέρας της, ένας ευκατάστατος μαθηματικός, προφανώς της έδειξε τον δρόμο της επιστήμης. Σε ηλικία 14 ετών μπορούσε να λύνει πολύ δύσκολες ασκήσεις μαθηματικών και γεωμετρίας.
Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο  Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος την πρότεινε για τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επαινώντας το έργο της, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους απέκτησε σημαντική αναγνώριση, εντούτοις έβλεπε τα μαθηματικά ως μια περιστασιακή ενασχόληση...
Είναι γνωστή από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi). Σύμφωνα με το παρασκήνιο για την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης, η καμπύλη  δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi, αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi  Guido Grandi, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πιζα, την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω). Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη, aversiera, που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera και ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της «Μάγισσα της Agnesi».

 


Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στους άπορους συνανθρώπους της, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να μελετά μαθηματικές εξισώσεις αλλά και τις εξισώσεις των γραμμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maria Gaetana Agnesi διέθεσε ακόμη και το σπίτι της στην υπηρεσία τω αρρώστων, καθώς μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού της σε νοσοκομείο!
Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας, από μία πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της, επίσης μαθηματικός, ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Συνέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της, αν όχι το σπουδαιότερο όλων, το έτος 1748. Πρόκειται για το Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana.


Dorothy Hodgkin: H Google τιμά τη βρετανίδα χημικό

 

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην... επιστήμη!

Η Dorothy Hodgkin ήταν μια νεαρή επιστήμονας στο ανδροκρατούμενο ακαδημαϊκό κατεστημένο της Οξφόρδης. Δε διέθετε κανέναν εξοπλισμό, αλλά ούτε και την απαραίτητη χρηματοδότηση και ερευνητική ομάδα, βάλθηκε όμως να αποδείξει ότι η επιστήμη δεν μπορεί να έχει όρια ή φραγμούς.

Το έτος 1940, η Dorothy Hodgkin αποκάλυψε τη χημική δομή της πενικιλίνης, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για τη συνθετική παρασκευή της, ενώ αργότερα σειρά θα είχαν πιο περίπλοκα μόρια, όπως της βιταμίνης Β-12 και της ινσουλίνης.

Γεννήθηκε στις 12 Μαϊου 1910, και απεβίωσε στις 29 Ιουλίου 1994. Ήταν η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964.

Κέρδισε το βαρύτιμο αυτό βραβείο για την εργασία της στην κρυσταλλογραφία με ακτίνες Χ, ενώ την επόμενη χρονιά τιμήθηκε και με το περίφημο βρετανικό μετάλλιο Order of Merit.
Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην  Dorothy Hodgkin

The Nobel Prize in Chemistry 1964- Dorothy Crowfoot Hodgkin

Dorothy Crowfoot was born in Cairo on May 12th, 1910 where her father, John Winter Crowfoot, was working in the Egyptian Education Service. He moved soon afterwards to the Sudan, where he later became both Director of Education and of Antiquities; Dorothy visited the Sudan as a girl in 1923, and acquired a strong affection for the country. After his retirement from the Sudan in 1926, her father gave most of his time to archaeology, working for some years as Director of the British School of Archaeology in Jerusalem and carrying out excavations on Mount Ophel, at Jerash, Bosra and Samaria.

Her mother, Grace Mary Crowfoot (born Hood) was actively involved in all her father's work, and became an authority in her own right on early weaving techniques. She was also a very good botanist and drew in her spare time the illustrations to the official Flora of the Sudan. Dorothy Crowfoot spent one season between school and university with her parents, excavating at Jerash and drawing mosaic pavements, and she enjoyed the experience so much, that she seriously considered giving up chemistry for archaeology.

She became interested in chemistry and in crystals at about the age of 10, and this interest was encouraged by Dr. A.F. Joseph, a friend of her parents in the Sudan, who gave her chemicals and helped her during her stay there to analyse ilmenite. Most of her childhood she spent with her sisters at Geldeston in Norfolk, from where she went by day to the Sir John Leman School, Beccles, from 1921-28. One other girl, Norah Pusey, and Dorothy Crowfoot were allowed to join the boys doing chemistry at school, with Miss Deeley as their teacher; by the end of her school career, she had decided to study chemistry and possibly biochemistry at university.

She went to Oxford and Somerville College from 1928-32 and became devoted to Margery Fry, then Principal of the College. For a brief time during her first year, she combined archaeology and chemistry, analysing glass tesserae from Jerash with E.G.J. Hartley. She attended the special course in crystallography and decided, following strong advice from F.M. Brewer, who was then her tutor, to do research in X-ray crystallography. This she began for part II Chemistry, working with H.M. Powell, as his first research student on thallium dialkyl halides, after a brief summer visit to Professor Victor Goldschmidt's laboratory in Heidelberg.

Her going to Cambridge from Oxford to work with J.D. Bernal followed from a chance meeting in a train between Dr. A.F. Joseph and Professor Lowry. Dorothy Crowfoot was very pleased with the idea; she had heard Bernal lecture on metals in Oxford and became, as a result, for a time, unexpectedly interested in metals; the fact that in 1932 he was turning towards sterols, settled her course.

She spent two happy years in Cambridge, making many friends and exploring with Bernal a variety of problems. She was financed by her aunt, Dorothy Hood, who had paid all her college bills, and by a £75 scholarship from Somerville. In 1933, Somerville, gave her a research fellowship, to be held for one year at Cambridge and the second at Oxford. She returned to Somerville and Oxford in 1934 and she has remained there, except for brief intervals, ever since. Most of her working life, she spent as Official Fellow and Tutor in Natural Science at Somerville, responsible mainly for teaching chemistry for the women's colleges. She became a University lecturer and demonstrator in 1946, University Reader in X-ray Crystallography in 1956 and Wolfson Research Professor of the Royal Society in 1960. She worked at first in the Department of Mineralogy and Crystallography where H.L. Bowman was professor. In 1944 the department was divided and Dr. Crowfoot continued in the subdepartment of Chemical Crystallography, with H.M. Powell as Reader under Professor C.N. Hinshelwood.

When she returned to Oxford in 1934, she started to collect money for X-ray apparatus with the help of Sir Robert Robinson. Later she received much research assistance from the Rockefeller and Nuffield Foundations. She continued the research that was begun at Cambridge with Bernal on the sterols and on other biologically interesting molecules, including insulin, at first with one or two research students only. They were housed until 1958 in scattered rooms in the University museum. Their researches on penicillin began in 1942 during the war, and on vitamin B12 in 1948. Her research group grew slowly and has always been a somewhat casual organisation of students and visitors from various universities, working principally on the X-ray analysis of natural products.

Dorothy Hodgkin took part in the meetings in 1946 which led to the foundation of the International Union of Crystallography and she has visited for scientific purposes many countries, including China, the USA and the USSR. She was elected a Fellow of the Royal Society in 1947, a foreign member of the Royal Netherlands Academy of Sciences in 1956, and of the American Academy of Arts and Sciences (Boston) in 1958.

In 1937 she married Thomas Hodgkin, son of one historian and grandson of two others, whose main field of interest has been the history and politics of Africa and the Arab world, and who is at present Director of the Institute of African Studies at the University of Ghana, where part of her own working life is also spent. They have three children and three grandchildren. Their elder son is a mathematician, now teaching for a year at the University of Algiers, before taking up a permanent post at the new University of Warwick. Their daughter (like many of her ancestors) is an historian-teaching at girls' secondary school in Zambia. Their younger son has spent a pre-University year in India before going to Newcastle to study Botany, and eventually Agriculture. So at the present moment they are a somewhat dispersed family.
From Nobel Lectures, Chemistry 1963-1970, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1972
This autobiography/biography was written at the time of the award and first published in the book series Les Prix Nobel. It was later edited and republished in Nobel Lectures. To cite this document, always state the source as shown above.

Dorothy Crowfoot Hodgkin died on July 29, 1994.

Copyright © The Nobel Foundation 1964

Επαναληπτικά Θέματα Γ' Λυκείου 2014


Ερευνητικό Κέντρο Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης της Ε.Μ.Ε.
Τράπεζα Θεμάτων
Θέματα 2014



Τα θέματα του 2014
πρότειναν και έλυσαν
Αργυράκης Δημήτριος, Συντονιστής
Αντωνόπουλος Νικόλαος
Βαρόπουλος Δημοσθένης
Δούναβης Αντώνιος
Δρούτσας Παναγιώτης
Κονόμης Άρτι
Κουτσανδρέας Γεράσιμος
Λουριδάς Ιωάννης
Λουρίδας Σωτήριος
Μεντής Κώνσταντίνος
Μίχας Σωτήριος
Μπέτσης Ευστάθιος
Ντρίζος Δημήτριος
Πανουσάκης Νικόλαος
Πολίτης Τ. Νικόλαος
Πουλόπουλος Παναγιώτης
Στεργίου Χαράλαμπος



Πηγή: Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Καινούργιο υλικό για τη Φυσική της Α' Γυμνασίου



Στο http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/gr-index.htm  έχουν αναρτηθεί τα φύλλα εργασίας plus, που ήταν υπό ανάρτηση. Επίσης έχει ενημερωθεί το "Σημείωμα για τον εκπαιδευτικό" και περιέχει πλέον οδηγίες για όλα τα φύλλα εργασίας.
Το Βιβλίο του εκπαιδευτικού είναι υπό ανάρτηση και έκδοση.


Διεθνής Ημέρα της Γης




Η Διεθνής Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.
Η Διεθνής Ημέρα της Γης είναι το αντίπαλο δέος της Ημέρας της Γης, που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου.https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8656288662014335870#editor/target=post;postID=6786818149287227763;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=link

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/112#ixzz2zarQHity

American Mathematics Competition 2001


Ολική έκλειψη σελήνης (Ματωμένο Φεγγάρι) την Μεγάλη Τρίτη

Ενα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που θα βάψει κόκκινο τον ουρανό, αναμένεται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.Η ολική σεληνιακή έκλειψη θα είναι η πρώτη από τις 4 συνολικά που αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Με άλλα λόγια , ετοιμαστείτε για ένα ασυνήθιστα όμορφο φεγγάρι που θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό την Μεγάλη Τρίτη, αφού η ολική σεληνιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA θα βάψει το φεγγάρι κατακόκκινο.

Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι» είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά από τέσσερις διαδοχικές ολικές εκλείψεις.
Το φεγγάρι παίρνει αυτό το χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης καθώς περνά μέσα από τη γήινη σκιά , η οποία έχει το χρώμα του ηλιοβασιλέματος στην έρημο.
Τα τέσσερα ματωμένα φεγγάρια θα συμβούν σε περίπου διαστήματα έξι μηνών στις ακόλουθες ημερομηνίες: 15 Απριλίου του 2014, 8 Οκτώβρη 2014, 4 Απρίλη 2015 και 28 Σεπτεμβρίου 2015.
Με αυτή τη συχνότητα , κανείς μπορεί να πιστέψει ότι οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η NASA, είναι σχετικά σπάνιο: «γίνονται περίπου δύο σεληνιακές εκλείψεις ανά έτος, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ολικές και περνούν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες».

Το φαινόμενο δε θα είναι ορατό από τη χώρα μας καθώς τις ώρες που θα συμβεί θα έχουμε μέρα.

Στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc μπορείτε να δείτε την έκλειψη του φεγγαριού καθώς θα συμβαίνει τις επόμενες ώρες, μέσα από τα τηλεσκόπια της NASA.

Στο παρακάτω βίντεο της NASA εξηγείται το φαινόμενο της έκλειψης του φεγγαριού.


Εξάσκηση - Εισαγωγή στους υπολογιστές

Μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας στους υπολογιστές

Εισαγωγή στους υπολογιστές:


http://users.sch.gr/kpara/basicinpc.htm

Τράπεζα θεμάτων εξετάσεων στα μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Λυκείου, των Μάρτη Μαρτάκη και Ιωάννη Καραγιάννη

Δείτε συγκεντρωμένα θέματα εξετάσεων στα μαθηματικά για όλες τις  τάξεις  του Λυκείου κατανεμημένα σε κεφάλαια σε όλη την διδακτέα ύλη (Θεωρία και Ασκήσεις) καθώς και συνδυαστικά θέματα. Τα θέματα προέρχονται από τις εξεταστικές περιόδους 2012 και 2013 από Λύκεια του Ν. Δωδεκανήσου και η συλλογή έχει  εμπλουτιστεί  με επιπλέον θέματα. Αποτελεί μια καλή συλλογή θεμάτων για εξάσκηση των μαθητών όλων των τάξεων του Λυκείου, είτε σε επιμέρους κεφάλαια είτε, αργότερα, σε όλη την εξεταστέα ύλη με συνδυαστικά θέματα από όλα τα κεφάλαια.

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Ερωτήσεις κλειστού τύπου Άλγεβρας Α΄Λυκείου (σε όλη την ύλη)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ(σε όλη την ύλη)
Τράπεζα θεμάτων εξετάσεων Γεωμετρίας Α΄Λυκείου(σε όλη την ύλη) (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ)
ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ-ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ (NEO ΑΡΧΕΙΟ)
ΠΡΟΟΔΟΙ (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Θέματα εξετάσεων Άλγεβρας B΄Λυκείου (Θεωρία+Ασκήσεις σε όλη την ύλη)
Θέματα εξετάσεων Γεωμετρίας Β΄Λυκείου (Θεωρία +Ασκήσεις σε όλη την ύλη)
Θέματα Β΄Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Θεωρία+Ασκήσεις-όλη την ύλη)

Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ (Ενδοσχολικές εξετάσεις)
Ερωτήσεις κλειστού τύπου-Μαθηματικά Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου (όλη η ύλη)
Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων στα μαθηματικά Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου (όλη η ύλη)
Θέματα θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης11111

Πηγή: Μαθηματικός Περιηγητής
Επιμέλεια: Μαρτης Μαρτάκης  και Καραγιάννης Ιωάννης (Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών)

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Σαν σήμερα το 1879 γεννήθηκε, ίσως ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ( Albert Einstein, Ουλμ 14 Μαρτίου 1879 - Πρίνστον 18 Απριλίου 1955) ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής.  

Η θεωρία της Σχετικότητας τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό αν και αποτελούσε μυστήριο για την πλειοψηφία του κόσμου.
«Γιατί άραγε ενώ δεν με καταλαβαίνει κανείς, με συμπαθούν όλοι;» είχε διερωτηθεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The New York Times τον Μάρτιο του 1944.


Μνημειώδη γνωμικά του Einstein
Η επαφή με το μυστήριο είναι η ωραιότερη εμπειρία του ανθρώπου. 

Τι ξέρει το ψάρι για το νερό, που μέσα του περνά ολόκληρη τη ζωή του; 

Η απάντηση είναι «ναι» ή «όχι», ανάλογα με την ερμηνεία. 

Αν είχα καταλάβει από πριν την έννοια του χρόνου, θα είχα γίνει ωρολογοποιός. 

Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο θεός παίζει ζάρια στο Σύμπαν. 

Πιστεύω πως η αγάπη είναι πολύ καλύτερος δάσκαλος από την αίσθηση καθήκοντος. 

Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο. Απλώς, είμαι με πάθος περίεργος. 

Δεν ενδιαφέρομαι για διδακτορικά... τη βαρέθηκα όλη αυτή την κωμωδία. 

Για να με τιμωρήσει για την περιφρόνησή μου στις αυθεντίες, η μοίρα έκανε κι εμένα μια αυθεντία. 

Πιστεύω στο θεό του Σπινόζα, που αποκαλύπτει τον εαυτό του στη σοφή αρμονία του κόσμου, και όχι σ' έναν θεό που ασχολείται με τις τύχες και τις πράξεις των ανθρώπων. 

Στη διάρκεια της ζωής μου έμαθα ένα πράγμα: Ότι όλη μας η επιστήμη, σε σύγκριση με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδαριώδης - αλλά παρόλ' αυτά είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. 


Δυο πράγματα είναι άπειρα στον κόσμο, το σύμπαν κι η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.

Καμία ποσότητα πειραμάτων δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχω δίκιο, όμως, μόλις ένα και μόνο πείραμα μπορεί να αποδείξει ότι έχω άδικο.



Αν Α = επιτυχία, τότε η εξίσωση είναι: Α = Χ + Υ + Ζ, Χ είναι δουλεία, Υ είναι διασκέδαση και Ζ είναι κράτα το στόμα σου κλειστό.