Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 στους Peter Higgs και Francois Englert

higgs 
Το βαβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 απονέμεται στους Peter Higgs και Francois Englert για τις θεωρίες που ανέπτυξαν ξεχωριστά σχετικά με το πεδίο Higgs και το μποζόνιο Higgs
Συγκεκριμένα, το βραβείο απονέμεται στους δυο ερευνητές: για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου στα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. www.nobelprize.org/pdf
O Βρετανός φυσικός Peter Higgs μιλάει με τον Βέλγο φυσικό Francois Englert σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Ιουλίου, 2012 στο CERN
O Βρετανός φυσικός Peter Higgs μιλάει με τον Βέλγο φυσικό Francois Englert σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Ιουλίου, 2012 στο CERN, όταν ανακοινώθηκε η ανίχνευση του μποζονίου Higgs
Βίντεο: η ανακοίνωση του Nobel φυσικής 2013


O Englert, o Higgs και οι άλλοι …

Έξι τουλάχιστον θεωρητικοί φυσικοί εμπλέκονται στην διατύπωση της θεωρίας του μηχανισμού Higgs και του ομώνυμου σωματιδίου. Στην δε ανίχνευση του σωματιδίου Higgs «εμπλέκονται λίγο περισσότεροι» – οι χιλιάδες πειραματικοί φυσικοί των ομάδων ATLAS και CMS.
Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει (ως συνήθως) τους θεωρητικούς φυσικούς που διατύπωσαν τη θεωρία του μποζονίου Higgs – και έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των ονομάτων:
Philip Anderson (έχει βραβευθεί με Νομπελ το 1977 για την εργασία του σχετικά με τη δομή των υλικών)
Francois Englert
Gerald Guralnik 
Carl Hagen 
Peter Higgs 
Tom Kibble 
(συνεισφορά είχε και ο Robert Brout,  ο οποίος απεβίωσε το 2011)


Η δημοσίευση των Εnglert και Βrout στο PHYSICAL REVIEW LETTERS 31 AUGUST 1964 http://prl.aps.org/pdf/PRL/v13/i9/p321_1
Η δημοσίευση των Εnglert και Βrout στο PHYSICAL REVIEW LETTERS 31/8/ 1964
H δημοσίευση του Peter Higgs στο PHYSICAL REVIEW LETTERS 19/10/1964
H δημοσίευση του Peter Higgs στο PHYSICAL REVIEW LETTERS 19/10/1964
H δημοσίευση των G. S. Guralnik, fC. R. Hagen και B. Kibble
H δημοσίευση των G. S. Guralnik, C. R. Hagen και B. Kibble στο PHYSICAL REVIEW LETTERS 16/11/1964
Τελικά βραβεύθηκαν οι δυο από τους παραπάνω: ο Francois Englert (Ενγκλέρ) και ο Peter Higgs.
Ο ίδιος ο Peter Higgs πάντα υποστήριζε πως ο μηχανισμός Higgs πρέπει να μετονομαστεί σε μηχανισμό ΑΒΕGHHKt’H, από τα ονόματα όλων των επιστημόνων (Anderson, Brout, Englert, Guralnik, Hagen, Higgs, Kibble και ‘t Hooft) που είχαν συμμετάσχει στην ανακάλυψη (περιλαμβάνει και το όνομα του Gerard ‘t Hooft ο οποίος έχει ήδη τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1999 διότι απέδειξε πως η θεωρία για την ηλεκτρασθενή αλληλεπίδραση είναι επανακανονικοποιήσιμη).
Γιατί όμως έμεινε στην ιστορία μόνο το όνομα του Higgs;
Σύμφωνα με τον Ian Sample στο βιβλίο του «Higgs, το σωματίδιο του Θεού»(εκδόσεις Τραυλός): Ο Higgs πιστεύει ότι αυτό έγινε το 1972 στο συνέδριο του Fermilab. Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε μόνο αυτός πασίγνωστος εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος. Το 1967, ο Higgs βρέθηκε να κουβεντιάζει για το έργο του με τον αμερικανοκορεάτη φυσικό Μπεν Λι, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και τρώγοντας ένας σάντουιτς στο χώρο υποδοχής ενός συνεδρίου στο Rochester της Νέας Υόρκης.
Αποδείχθηκε ότι ο Λι ήταν υπεύθυνος για τα πρακτικά του συνεδρίου στο Fermilab το 1972, και κατά τη σύνταξή τους είχε την κουβέντα τους κατά νου. Όταν έγραφε το πρόγραμμα, χρησιμοποίησε το όνομα του Higgs για τη θεωρία και οτιδήποτε είχε σχέση μ’ αυτήν. Έκτοτε, το όνομα απλώς παρέμεινε.
Ο Ντικ Χέιγκεν πιστεύει ότι η ονομασία «μποζόνιο Higgs» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο λεγόμενο «Συνέδριο Ρότσεστερ» στο Μπέρκλεϊ το 1966, και έγραψε μια επιστολή προς τους διοργανωτές μετά το συνέδριο για να διαμαρτυρηθεί.
(….)
Το σωματίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της θεωρίας της μάζας είναι γνωστό στους φυσικούς και τον κόσμο των Μ.Μ.Ε. ως μποζόνιο Higgs.
Υπάρχουν, όμως, πέντε ακόμη φυσικοί που κατέληξαν στην ίδια θεωρία, δυο από τους οποίους δημοσίευσαν τα άρθρα τους πριν από τον Higgs.
(…)
Ένας φυσικός μου μίλησε κάποτε για μια διάλεξη σχετικά με τη θεωρία της μάζας που παρακολούθησε στις Βρυξέλλες πριν από λίγα χρόνια. Ο ομιλητής, Λαλίτ Σεγκάλ, από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Άαχεν της Γερμανίας, άνοιξε τον υπολογιστή του έβαλε τις διαφάνειές του στη σειρά και άρχισε να μιλάει για τον μηχανισμό Higgs. Λίγο μετά την έναρξη της διάλεξης, παρατήρησε ότι ένας άντρας στην πρώτη σειρά έκανε έναν χαρακτηριστικό μορφασμό δυσαρέσκειας.
Ο ομιλητής, μαντεύοντας το σφάλμα του, είπε: «Γνωρίζω βέβαια ότι αυτή η θεωρία περιγράφηκε από έναν αριθμό ερευνητών, αλλά όπως είθισται, αναφέρομαι σε αυτήν χρησιμοποιώντας το συντομότερο όνομα». Πριν προλάβει να συνεχίσει, ο άντρας στην πρώτη σειρά ύψωσε τη φωνή του. «Μα και το δικό μου όνομα έχει πέντε γράμματα!» Ήταν ο Robert Brout. (Ο Ρόμπερτ Μπρουτ γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στη Νέα Υόρκη και πέθανε στις 3 Μαΐου 2011 στις Βρυξέλλες)
Στον Μπρουτ και τον Φρανσουά Ενγκλέρ, τους ερευνητές από τις Βρυξέλλες, αποδίδονται συχνά τα εύσημα για το έργο τους στον μηχανισμό Higgs, ενώ και οι ίδιοι δεν κρατούν καμία μνησικακία απέναντι στον Peter Higgs. Η τρίτη ομάδα, των Τζέρι Γκουράλνικ, Ντικ Χέιγκεν και Τομ Κιμπλ, σπανίως αναγνωρίζεται, ακόμα και ανάμεσα στους φυσικούς που εργάζονται στον μηχανισμό Higgs.
Ο Γκουράλνικ και ο Χέιγκεν πιστεύουν μάλιστα ότι κάποιοι ευρωπαίοι φυσικοί συνωμοτούν εναντίον τους έτσι ώστε να διαγραφούν από την ιστορία. Ο Γκουράλνικ εξέφρασε τις υποψίες του σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2009:
Αρχικά φαινόταν να μην υπάρχει πρόβλημα και να αναγνωρίζουν το έργο μας σε ίση βάση με εκείνο των Ενγκλέρ, Μπρουτ και Higgs. Αυτό φαίνεται να άλλαξε κάπου στο 1999, όταν το έργο μας άρχισε να παραλείπεται από τις αναφορές σημαντικών ομιλιών και άρθρων, ακόμα και από συγγραφείς που προηγουμένως μας ανέφεραν.
Οι Ρόμπερτ Μπρουτ και Φρανσουά Ενγκλέρ, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, ήταν οι πρώτοι που έκαναν δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα που σήμερα είναι γνωστό ως μηχανισμός Higgs. Ήταν απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων καθώς και από τους νεοεισερχόμενους στο χώρο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Higgs, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τράβηξε την προσοχή στην ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου, του μποζονίου Higgs, το οποίο πρέπει να υπάρχει αν η θεωρία είναι σωστή. Τρίτοι στη σειρά δημοσίευσης, με διαφορά λίγων εβδομάδων, ήταν οι Γκουράλνικ, Χέιγκεν και Κιμπλ.
Ο Higgs δεν νιώθει άνετα που μόνο το όνομά του έχει συνδεθεί με τη θεωρία. Όταν συζητάς μαζί του, το σωματίδιο αναφέρεται ως “βαθμωτό μποζόνιο” ή ως το “αποκαλούμενο μποζόνιο Higgs”. Σε ένα συνέδριο, ο Higgs παραδέχθηκε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ξεκινώντας τη διάλεξή του ως εξής: “Αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται σε αυτό το συνέδριο, θέλω πρώτα απ’ όλα να αρνηθώ ότι έχω προτεραιότητα σε ό,τι αφορά κάποιες από τις έννοιες με τις οποίες το όνομά μου συνήθως συνδέεται με τη βιβλιογραφία”.
Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός Higgs πρέπει να μετονομαστεί σε μηχανισμό ΑΒΕGHHKt’H, από τα ονόματα όλων των επιστημόνων (Anderson, Brout, Englert, Guralnik, Hagen, Higgs, Kibble και ‘t Hooft) που το ανακάλυψαν εξ αρχής ή εκ νέου….
Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:45 μ.μ.,
παρακολουθείστε ζωντανά την ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Nobel Φυσικής 2013 
πατώντας ΕΔΩ: thenobelprize


Πηγή: http://physicsgg.me/