Περισσότερη άσκηση, καλύτεροι βαθμοί στο σχολείο
Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η καθημερινή άσκηση βελτιώνει τους βαθμούς των εφήβων και ειδικότερα των κοριτσιών, καθώς αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις τους στις επιστήμες.
Όσο πιο ενεργητικά είναι τα παιδιά, τόσο πιο καλά ανταποκρίνονται στα σχολείο, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από το βρετανικό περιοδικό αθλητικής ιατρικής (British Journal of Sports Medicine).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιο πολύ φαίνεται να επηρεάζονται θετικά οι επιδόσεις των κοριτσιών στις επιστήμες.
Ενώ υπήρχε η υποψία πως η σωματική άσκηση ενεργοποιεί το μυαλό, ωστόσο, ήταν κάτι
στο όπιο δεν είχε γίνει αναφορά μέχρι τώρα.
Ερευνητές από την Αγγλία, Σκώτια και την Αμερική συνέκριναν το επίπεδο σωματικής άσκησης σε περίπου 5000 παιδιά, ηλικίας 11, 13 και 16 ετών, με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα για μια εβδομάδα, όπως αγγλικά, μαθηματικά και επιστήμη. Τα παιδιά που ήταν περισσότερο ενεργά, ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε όλες τις φάσεις της έρευνας και σε όλα τα μαθήματα.
17 λεπτά άσκησης κάθε μέρα στην ηλικία των 11 οδηγεί τα αγόρια σε μεγάλη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, ενώ μόνο 12 λεπτά άσκησης την ημέρα για 16χρονα κορίτσια. Ειδικά στο τομέα των επιστημών, η βελτίωση των επιδόσεων από τα κορίτσια μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο αριθμό των γυναικών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το γεγονός πως τα αγόρια στην ηλικία των 11, αθλούνται κατά μέσο όρο 29 λεπτά την ημέρα, ενώ τα κορίτσια μόνο 18, δηλαδή πολύ λιγότερο από τον προτεινόμενο κατά μέσο όρο χρόνο άσκησης την ημέρα που είναι 60 λεπτά.
Με βάσει τα ευρήματα τους, τους γεννιούνται ερωτήματα και οι ερευνητές προβαίνουν σε εικασίες για το πως θα εξελισσόταν η ακαδημαϊκή απόδοση, αν τα παιδιά αθλούνταν κατά μέσο όρο 60 λεπτά την ημέρα, που είναι και ο προτεινόμενος κατά μέσο όρο χρόνος άσκησης την ημέρα.
Εξαιτίας της σπουδαιότητας των ευρημάτων τους, επιθυμούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες για να καταλάβουν καλύτερα πως ακριβώς η άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις.

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/