Το Νόμπελ Χημείας στην... πληροφορική!

Ενας Αυστροαμερικανός, ένας Βρετανοαμερικανός κι ένας Ισραηλοαμερικανός επιστήμονας τιμώνται με το φετεινό Νόμπελ Χημείας για την προσφορά τους στην προσομοίωση χημικών αντιδράσεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, η οποία έδωσε τεράστια ώθηση στην έρευνα.
Για την προσομοίωση χημικών αντιδράσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές βραβεύτηκαν οι τρεις επιστήμονες Για την προσομοίωση χημικών αντιδράσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές βραβεύτηκαν οι τρεις επιστήμονες Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, ο Μάρτιν Κάρπλους (83 ετών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Στρασβούργου), ο Μάικλ Λέβιτ (66, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ) και ο Αριέχ Βαρσέλ (72, Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας) βραβεύονται για την «ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για πολύπλοκα χημικά συστήματα».
Οι τρεις επιστήμονες ανέπτυξαν στη δεκαετία του '70 καινοτόμα προγράμματα που μπορούν να προσομοιώσουν με μεγάλη ακρίβεια ταχύτατες χημικές αντιδράσεις στον υπολογιστή δείχνοντας στους ερευνητές πώς τα άτομα και τα μόρια αλληλεπιδρούν στον πραγματικό κόσμο.
Το έργο τους άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μοντέλων χημικών αντιδράσεων και έχει αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως στην έρευνα: από τη μελέτη των χημικών αντιδράσεων που καθορίζουν τη λειτουργία των πρωτεϊνών μέχρι τις έρευνες για νέα φάρμακα ή τη βελτίωση των καταλυτών και των ηλιακών συλλεκτών αλλά και την ανάπτυξη νέων υλικών.
Οι τρεις βραβευθέντες, τονίζει η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ, κατέστησαν δυνατή τη χαρτογράφηση των μυστηρίων της Χημείας μέσω της χρήστης υπολογιστών. Ανέδειξαν έτσι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε εξίσου σημαντικό εργαλείο για τους χημικούς με το δοκιμαστικό σωλήνα.
Πριν από τις ανακαλύψεις των Κάρπλους, Λέβιτ και Βαρσέλ, το λογισμικό μοντέλο της κλασικής και της κβαντικής Φυσικής ήταν ξεχωριστά περιορίζοντας σημαντικά τη χρησιμότητα του υπολογιστή στη χημική έρευνα. Οι τρεις τους κατάφεραν να οικοδομήσουν ένα μοντέλο που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους θέτοντας τη βάση για μια τελείως νέα προσέγγιση στα προβλήματα της Χημείας. Με την ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Χημείας ολοκληρώνεται η απονομή των βραβείων της Επιτροπής στον τομέα των θετικών επιστημών, που φέτος ανέδειξαν την παντοδυναμία των ΗΠΑ. Η επίσημη τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk-www.bbc.co.uk)
www.enet.gr